MailChimp; de gebruiksvriendelijke e-mailmarketingtool

MailChimp is de meeste bekende en gebruikte e-mailmarketingsoftware ter wereld. Je gebruikt MailChimp om nieuwsbrieven te versturen. Dit is een van de meest laagdrempelige (en voordelige) marketingtool om te gebruiken.

Je kent dat wel, je laat je emailadres ergens achter, vinkt aan dat je de organisatie toestaat je te e-mailen en binnen de kortste keren ontvang je een persoonlijke e-mail. Soms is het een algemene nieuwsbrief maar het kan ook een persoonlijk bericht zijn waar je bijvoorbeeld getriggerd wordt tot actie over te gaan. Geen tijd gehad de e-mail te lezen? Kans bestaat dat je een week later de e-mail (wellicht deels aangepast – bijvoorbeeld met andere subjectline) nogmaals ontvangt.

Deze vorm van e-mailmarketing kun je met MailChimp inzetten. MailChimp is de meeste bekende en gebruikte e-mailmarketingsoftware ter wereld. Gunstig is dat MailChimp gratis te gebruiken is tot 2.000 abonnees, heb je een grote mailinglijst dan betaal je naar gelang het aantal abonnees en gebruikers.

Kernbeloftes zijn gemak, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. En dat is zeker niet gelogen, wij zijn fan! Wij vinden MailChimp de meest betaalbare optie en een geweldige manier om de kneepjes van e-mailmarketing te leren kennen.

Waar gebruik je MailChimp voor?

Heel simpel; je gebruikt MailChimp om nieuwsbrieven te versturen. Dit is een van de meest laagdrempelige (en voordelige) marketingtool om te gebruiken. Moet iedere onderneming nieuwsbrieven versturen? Nee, zeker niet. Bekijk vooral waar jij als ondernemer, én jouw klant (doelgroep) behoefte aan heeft. Maak het vervolgens onderdeel van je marketingstrategie. Zonder duidelijke boodschap, aanbod of toegevoegde waarde sla je de plank mis. ‘’Mailen om het mailen’’ heeft als risico dat je (potentiële) klant geen aansluiting vindt, teleurgesteld is en zich uitschrijft van de mailinglijst.

De grootste voordelen van het gebruik van MailChimp

MailChimp verstuurt meer dan een miljard e-mails per dag. Zij maken het de hoogste prioriteit ervoor te zorgen dat door hun verzonden e-mail de grootste kans hebben juist te worden afgeleverd. In de inbox dus. Niet in SPAM. Spam-filters maken onder andere gebruik van een ‘reputatie score’ van de afzender. MailChimp doet er alles aan zijn reputatie zo hoog mogelijk te houden.

De data analyse is uitstekend, je ziet exact hoe er gereageerd is op je mailings. Je ziet bijvoorbeeld de open rate, click through rate en bounce percentage. Ook op je mobiel check je de performance van campagnes.

MailChimp heeft een zéér uitgebreide API, ofwel koppeling met tal van systemen, zoals bijvoorbeeld WordPress. Hiermee kun je ervoor zorgen dat bezoekers van de website die zich inschrijven voor een nieuwsbrief automatisch worden toegevoegd aan de juiste klantenlijst binnen MailChimp.

Het gebruik van ‘lists, groups, tags, segments & merge fields’ in MailChimp

Wil je alles uit je data en (potentiële) klanten halen? MailChimp is een eenvoudige tool met een vrij intuïtieve gebruikersinterface. Er is één ding dat je vanaf het begin moet leren en direct toe wil passen zijn de lists, groups, tags en segments. Dit maakt het organiseren en professionaliseren van je marketing een stuk handiger! Hieronder een korte toelichting;

Lists

Een lijst is een groepering op het hoogste niveau. Een nadeel is dat je geen gegevens uit verschillende lijsten kunt delen. Als iemand zich bijvoorbeeld afmeldt, maar in meerdere lijsten staat, ga worden ze alsnog benaderd.

Groups

Groepen kunnen worden gebruikt voor alle gegevens, maar het is het beste voor alles wat de subscriber zelf kan aangeven qua voorkeuren of interesses. MailChimp groepen worden – in tegenstelling tot tags – samengesteld op basis van informatie die contacten zelf achterlaten als ze zich voor iets inschrijven op je website – je nieuwsbrief bijvoorbeeld. Het voordeel van groepen, ten opzichte van lijsten, is dat je voorkomt dat je dubbel betaalt voor overlappende e-mailadressen.

Tags

Een tag is een “label” dat je op een groep, segment of specifiek geselecteerde abonnees kunt plakken om ze later makkelijk te selecteren én ze beter te organiseren. Een tag gebruik je dus voor intern (eigen) gebruik.
Als voorbeeld: je hebt de verjaardag van iemand opgeslagen middels een tag. Via automation kun je op de dag zelf automatisch een e-mail sturen.

Merge-tags

Merge-tags zijn dynamische tokens waarover je kunt beschikken en gebruiken voor het maken van je e-mails, zodat ze er persoonlijker uitzien en klinken. Deze tokens halen gegevens op van je publiek en je account (tags voor samenvoeging van het publiek en labels voor samenvoeging van systemen). Dus je e-mails zijn ineens gericht aan een Naam, maar je kan ook tags gebruiken die gebaseerd zijn op informatie dat voor jou van belang is. Denk aan aankoophistorie, functie, prospects.

Segments

Bij het gebruik van segmenten, kun je alle bovenstaande informatie combineren of mixen, om zo super specifieke “groepen” te maken in je abonneebestand. Je creëert als het ware filters om een selecte groep subscribers te maken die automatische geüpdatet/ toegevoegd worden aan het segment als ze aan de voorwaarden voldoen.

Segmenten kunnen gebaseerd zijn op groepsgegevens, subscriber gegevens (automatiseringsactiviteit, campagneactiviteit, datum toegevoegd, etc.), merge fields (naam, e-mailadres, andere aangepaste merge-fields die je hebt gemaakt) of integraties.

Je kunt de gegevens uit je merge fields (aangepaste velden) gebruiken om gerichte abonnee-segmenten te maken en relevante campagnes te verzenden. Dit is vooral handig bij email automation die triggert op basis van de persoonlijke kenmerken.

Analysemogelijkheden in MailChimp

Het succes van een e-mailcampagne hangt af van de uiteindelijke hoeveelheid ontvangers die de nieuwsbrief lezen, klikken op een link vanuit de nieuwsbrief en uiteindelijk een reserveringen maken, een product kopen of contact opnemen voor een gesprek. Dit soort gedetailleerde informatie is uitstekend te verifiëren door de koppeling van MailChimp met Google Analytics. Zo houdt MailChimp bij door hoeveel ontvangers de nieuwsbrief is geopend, welke gebruikers zijn doorgeklikt op welke link vanuit de nieuwsbrief. Door Google Analytics ook te gebruiken als meet instrument op de website kun je vervolgens direct zien wat de bezoekers die de website bezoeken vanuit de nieuwsbrief hebben gedaan na het openen van de website.

Prijs MailChimp

MailChimp is gratis tot 2.000 abonnees, maar hoeveel kost het daarna? Het meest accuraat is de kostencalculator de website van MailChimp te gebruiken om uit te rekenen hoeveel je zou moeten betalen zodra je een bepaald aantal abonnees bereikt.

Overige voordelen van het werken met MailChimp

  • Binnen MailChimp zijn er zeer veel mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hoe je nieuwsbrief er uit komt te zien. Zo kun je standaard kiezen uit tientallen templates waarbij je per template zelf de kleuren, logo’s en lettertypes kunt aanpassen. Naast allerlei bestaande templates kun je ook zelf een eigen ontwerp maken van je nieuwsbrief, waarbij het uiteraard wel van belang is dat je de technische randvoorwaarden in de gaten houdt.

  • MailChimp is responsive, je kan zelfs vanaf je mobiel campagnes opmaken en versturen.

  • Wist je dat je tegenwoordig met meerdere mensen in één account kan werken? Superhandig dus.

  • Zoals al eerder gezegd werkt MailChimp heel intuïtief, de menu’s zijn duidelijk en overzichtelijk.

  • Via het beheerpanel van MailChimp kun je direct de verstuurde nieuwsbrief delen op sociale kanalen als Twitter en Facebook.

  • A/B testen; split je e-mailbestand en test welke headers en call to action buttons het beste werken voor jouw audience.

  • Na verloop van tijd ontstaat er een belangrijke database met daarin de e-mail adressen van alle abonnees. Deze lijst met ontvangers is uiteraard van grote waarde voor jouw bedrijf. Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden om een eigen back-up te maken door middel van het exporteren van de database naar Excel of CSV.

Dus… waar wacht je nog op?

Start direct met e-mailmarketing. Heb je daar hulp bij nodig, neem dan contact met ons op.

Neem contact op