Het belang van een goede content strategie

Door het gebruik van content wordt er bepaald of je wordt gevonden en begrepen, en niet alleen dat, maar ook of je uiteindelijk je doelstelling haalt. Wat er verteld wordt moet aansluiten bij je doelgroep en doelstelling. Geloofwaardigheid, betrokkenheid en beleving zijn dé toverwoorden. In de contentstrategie bepaal je aan wie je vertelt, wat je vertelt en via welk middel je dat wilt gaan doen.

Wat is een content strategie eigenlijk?

Een content strategie is een strategie voor de inhoud van je website. Want een goede strategie helpt je met bepalen van wanneer – en welke – nieuwe content essentieel en bruikbaar is. Ook biedt het richtlijnen voor het beheren van al de bestaande content. Alle content wordt hiermee bedoeld, inclusief de meta-informatie. Het doel van content is dus: een website met nuttige inhoud die aan de verwachtingen voldoen van je bezoekers en hen helpt hun doelen te bereiken. Hoe meer interactie er vanuit de doelgroep is, hoe groter je bereik wordt.

Geslaagde content strategie

Als je een geslaagde content strategie wilt opzetten, moet je jezelf deze drie vragen stellen:

  • Tegen wie vertel ik en wat zeg ik? 

  • Waarom zouden zij luisteren, waar slaat de doelgroep op aan? 

  • Waarom zou de doelgroep het delen? 

Voor de juiste content is het belangrijk om helder te hebben tegen wie je praat en waarom het hen zou interesseren. Wat ga je zeggen en hoe laat je het overkomen? En nog belangrijker: Waarom zou je lezer het delen? Met deze vragen in je achterhoofd kun je gerichte content schrijven. Weet jij wat je doelgroep bezighoudt en waar hij nu mee bezig is? Zit hij op het werk achter de computer of thuis op de bank? 

Maar wat wilt de bezoeker?

Je moet het eigenlijk zo zien. Je hebt twee kanten van een deur, de binnenkant (belangen van jouw bedrijf) en de buitenkant (de wensen, behoeften en verwachtingen van de klant) en tussen die deur zit een scharnier, logisch, want anders gaat die deur niet open. Wilt een bezoeker zich openstellen voor de boodschap van jouw bedrijf, dan moet hij eerst op de website gevonden hebben naar wat hij zocht. Daarom is het belangrijk om een content strategie te formuleren die zich richt op jouw bezoeker. Je komt achter hun wensen, behoeften en gedrag door een betrouwbaar doelgroeponderzoek te doen. Dus met andere woorden, onderzoek geeft inzichten in de mensen die de website moeten bedienen, en geeft richting aan hoe je, je processen moet inrichten. Daarom begint het formuleren van een content strategie altijd met een doelgroeponderzoek. Bovendien is een doelgroeponderzoek ook een continu proces, dat dus ook tijdens het ontwikkelen van de website en daarna, nodig is om te bepalen of de website nog aan de eisen en wensen voldoet van je bezoekers.  

Een doelgroeponderzoek vindt bijvoorbeeld plaats door een enquête met een aantal leden van de doelgroep te doen ter observatie van de proefpersonen tijdens hun bezoek aan de website. Er is nog een andere manier om te achterhalen wat je bezoekers willen. Dat is namelijk het uitvoeren van een taakanalyse. Een taakanalyse is een hulptool om zo je noodzakelijk beeld te krijgen waarom bezoekers naar je website komen. 

Doelstelling van het bedrijf

Hier ga je vaststellen wat je bedrijf op de website wilt. Is dat handgemaakt tassen verkopen? Informatie opvragen over de gevaren van een slangenbeet? Of is het iets anders? Vaak komt voor dat een website complexer is, en heeft het bedrijf meer dan één doelstelling. Aan jou de taak om deze web-doelstellingen (zorgvuldig!) te formuleren en ervoor te zorgen dat deze ook zo SMART mogelijk zijn.   

Het verspreiden van content kan overal

Via diverse kanalen kun je content verspreiden. Door de laatste jaren heen is cross- en multi-channel een bekend verschijnsel. Alle kanalen zijn aan elkaar verbonden. Niet alleen maar het type apparaat doet ertoe, ook het medium, het tijdstip waarop, en het moment wanneer je content wordt bekeken. Goede content schrijven en verspreiden is nog nooit zo moeilijk en makkelijk tegelijk geweest. Het opstellen van een goede contentstrategie is daarom van groot belang. 

Hulp nodig met het opstellen van een goede content strategie?

Neem dan contact op!